Bu sorunun cevabı bireyin yaşı, cinsiyeti, boyu, kilosu ve yaptığı aktiviteye bağlı olarak değişiyor. Fakat bazı önemli noktalara dikkat ederek performansınızı arttırabilir ve hedeflerinize ulaşabilirsiniz.
- Spor öncesinde optimum besin alımı sadece performansı en üst düzeye çıkarmaya yardımcı olmakla kalmaz aynı zamanda kas hasarını da en aza indirir.
- Beslenme ve sporun sağlıklı yaşam ve bağışıklık sistemi için ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz.
- Spor yaparken doğru karbonhidrat alımı çok önemlidir.
- Kasların çalışması, kan şekerinin dengelenmesi için kompleks karbonhidratlardan yararlanılmalıdır.
- Tüketilen karbonhidratın ise tam buğdaylı ekmek, makarna, bulgur veya sebze, meyve gibi kaynaklardan sağlanmasına özen gösterilmelidir.
- Kaslarda glikojenin yeterli oranda olması daha iyi performansa ve yorgunluğun azalmasını sağlar. Glikojen depolarının yetersiz olması ise kasların protein kullanmasına yol açarak kas kaybına neden olabilir.
- Egzersiz yapılmadan önce karbonhidratla beraber protein tüketilmesi de önemlidir. Proteinler kas performansını arttırır, kas hasarını önleyerek iyileşmesini sağlar.
- Yapılan ana öğünün spor yapmadan 3-4 saat önce, ara öğünün ise en az 1-1.5 saat önce yapılması gerekiyor. Yemekten hemen sonra hemen spor yapmak rahatsız edici olabilir.
- Spor yapmadan önce özellikle kızartma, mayonez, cips, tatlı gibi yağ oranı yüksek yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
- Antreman öncesi sindirimi kolay ve mideyi rahatsız etmeyen yiyecekler tercih edilmelidir.
- Her zaman olduğu gibi spora başlamadan önce de su tüketimine mutlaka dikkat edilmelidir.