Pilates & Rehabilitasyon

Fizyoterapist Zeynep Taşdemir

diyetisyen şeyma taşdemir

Her 10 kişiden 8’ i, yaşamının bir döneminde, iskelet ve kas sistemi sorununun etkisi altında kalıyor. Omurganın düzgün kullanılmadığı, vücut dengesinin bozuk olduğu: duruş bozuklukları, yanlış oturuş pozisyonlarında uzun süre kalınması yada bu pozisyonlarda sürekli olarak tekrarlanan hareketler; kaslarda gerilme, yorgunluk ve stres, ağrılı kas spazmlarına yol açıyor. Sonucunda kişilerde sırt ve boyun ağrıları şikâyetleri ortaya çıkıyor. Rehabilitasyon, vücudun kaybettiği yada eksik fonksiyonların yeniden kazandırılması olarak tanımlanabilir. Rehabilitasyonda, hastalık ya da yaralanma sonucu vücut işlevlerinden bir kısmını kaybetmiş olan kişinin, mevcut kapasitesini en iyi şekilde kullanarak, vücut işlevlerini en üst düzeyde yapabilir hale getirilmesi amaçlanır. Pilates metodunu diğer egzersiz yöntemlerinden ayıran en önemli faktör rehabilite alandaki efektifliğidir. Pilates egzersizlerinde vücuttaki hangi kas grubunu çalıştırırsanız çalıştırın, önemli olan omurganın çevresindeki kasları o egzersiz esnasında eşit ve dengeli çalıştırmayı birinci kural olarak görmesidir. Gövde kaslarını güçlendirme üzerine çalışmalar yapılmaktadır. Dolayısı ile omurga ve etrafı dengeli bir şekilde güçlenmektedir.

Gövde önü (karın) ve arkası (sırt kasları) dengeli çalışmalarla kasların eşit bir şekilde çalışarak dağılması ile duruş bozukluğu düzelmekte sağlıklı bir anatomiye kavuşarak ağrılardan ve sakatlanmalardan bizi korumaktadır.

Joseph Pilates’in “kontroloji” adını verdiği metodu, zihin ve beden bütünlüğü öngören denge, nefes ve hareket sistemlerinin bir sentezidir. Eklem ve kemikleri hayat boyu korumak için kas güçlendiren, esneten ve özellikle içsel karın kaslarının kuvvetlendirilmesi esasına dayanan bir sistemdir. Pilates,  vücudun her bölümünü çalıştırmaya yönelik farklı aktivitelere uygun egzersizler içerir. 20.yüzyılın başlarında ortaya çıkan pilates, kendi döneminin ilerisinde bir sistemdi ve 21. yüzyılın modern insanları tarafından büyük ilgi gördü. A.B.D’de günümüzde yaklaşık 10 milyon kişi pilates yapmakta ve bu sayı her geçen sene daha da artmaktadır.

Joseph Pilates, egzersizlerini şöyle tanımlamıştır: “Sadece 3 seansta farkı hissedecek, 10 seansta farkı görecek ve 20 seansta tamamen farklı bir vücuda sahip  olacaksınız.

fizyoterapist zeynep taşdemir